Mindfulness Based Stress Reductie training (MBSR)

Ruim 40 jaar geleden is de 8-weekse mindfulness training door grondlegger Jon Kabat-Zinn tot stand gebracht en is de training in de VS en ook in West-Europa een groot succes.  Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is door de jaren heen door vele critici, wetenschappelijk onderzocht. De opzet en inhoud van het originele 8-weekse programma zijn echter nauwelijks aangepast.

Stap voor stap zul je de aangeboden techniek en grondbeginselen eigen maken en je leert hoe je mindfulness in het dagelijks leven en op je werk kunt toepassen. Alle oefeningen zijn er steeds op gericht om je opmerkzaamheid te vergroten.  Je zult leren om je bewust te worden van je automatische gedachten- en gedragspatronen en hoe je die los kunt laten.
Elke sessie heeft een eigen thema:

Programma:

Sessie 1: Leven op de automatische piloot
Sessie 2: Omgaan met uitdagingen
Sessie 3: Grenzen leren kennen
Sessie 4: Stress herkennen
Sessie 5: Verminder je stress
Sessie 6: Gedachten zijn geen feiten
Sessie 7: Goed voor jezelf zorgen
Sessie 8: En hoe nu verder?

Een les bestaat uit een combinatie van theorie, oefeningen,  verschillende meditaties en het bespreken van het huiswerk.

Meestal zitten we op een meditatiekussen, of liggen we op een yoga mat. Wanneer je de voorkeur hebt voor een stoel, is dat geen probleem.

De trainingsgroep bestaat uit een klein aantal mensen, waarbij er ruim de tijd is voor persoonlijke aandacht. Tijdens de bijeenkomsten ligt het accent op “zelf oefenen”.

Referenties:

Merel: “Jolanda is een hele fijne en kundige trainer die goed kan luisteren en iedereen in zijn/haar waarde laat. Jolanda heeft een fijne stem.”

Margo: “Ik kan iedereen jouw no-nonsens, benen op de grond en rust in je hoofd, aanpak aanraden.”

Annelies: “Aan te bevelen: de trainer geeft heldere aanwijzigingen, bewaart en bewaakt de rust in de groep. Iedereen komt aan bod met zijn eigen worstelingen, leervragen en succesjes”

Cornelia: “Tot jezelf komen. Een minder stressvol leven. Jolanda begeleidt vol rust deze ontdekkingsreis. Een absolute aanrader!”

Michelle: “Jolanda is een zeer goede, vriendelijke en rustgevende coach, waar ik veel van heb geleerd. Ze weet duidelijk waar ze het over heeft en ik kan deze cursus zeker aanraden”.

Hester: “Wat een fijne cursus was dit! Jolanda heeft veel aandacht voor persoonlijke vraagstukken en is daarin zorgzaam voor haar cursisten. Ze gaat respectvol met iedereen om. Jolanda kan de kunst van de mindfulness niet alleen overbrengen, maar beheerst deze ook in ruime mate. Veel nieuwe inzichten gekregen. Echt een aanrader!”

“Het was een fijne cursus, waarbij ik hele praktische oefeningen en aanwijzingen heb gekregen om meer rust te krijgen in mijn dagelijkse leven.”

Judith: “Ik kwam met een ogenschijnlijk simpele vraag en afkeer van zweverigheid. Open, maar wel met reserve. Door kleine stapjes te maken pelde ik mezelf laagje voor laagje af. Jolanda trof precies de goede toon en leerde me mijn eigen obstakels te hantereren. Inhoudelijke deskundigheid: Zeer goed.”

Michelle: “Hele fijne leer momenten en hartverwarmende lessen. Ik ben dicht bij mijzelf komen te staan en heb zeker geleerd om uit de automatische piloot te komen.”

Corien: “Wat een geweldige reis deze training! Eindelijk de juiste tools gekregen om te leren omgaan met  de onrust en drukte in mijn hoofd en lijf. Jolanda is een geweldige trainer, rustig en zacht, met oog voor het individu. Meditatie is een ware eye-opener geweest om echt verbinding te krijgen met mijn innerlijk, waar ik dagelijks profijt van heb voor mijzelf en de mensen om mij heen. Jolanda, dank je wel voor al je wijze en rake lessen!”

Riekske: “Ik heb veel gehad aan de training. Heb de rust in mijzelf terug gevonden en kan beter omgaan met mijn emoties.”

Heidi: “De mindfulness training heb ik als positief ervaren. Er wordt veel aangeboden en je bent vrij om dat eruit te halen wat bij jou past. Je krijgt verschillende handvaten en daar kun je echt iets mee. Het is een echte aanrader en een verrijking voor jezelf. Ik zeg: doen!!”

Marian: “Ik zou het iedereen willen aanraden”.

Lars-Erik: “Als rationeel persoon ben ik blij dat ik mij heb opengesteld om kennis te maken met mindfulness. Het heeft mij absoluut goed verder op weg geholpen”.

“Heldere en goede training. Heel veel geleerd en merk al verandering in mij zelf. Veel inzicht gekregen in voelen, naar binnen kijken, mijn patronen en gedachten. Mooie eerste stappen hierin kunnen maken. Ga hier zeker mee door”.

“Dank voor de geweldige coaching. Ik vond het een hele fijne ervaring en heb er zeker veel aan gehad. Je hebt hart voor je vak!”

“Met aandacht “zijn”, dat is iets wat Jolanda mij op een deskundige manier heeft bijgebracht.”

“De 8-weekse mindfulness training van Jolanda heeft voor mij bijgedragen tot meer bewustwording van mijn pragmatische kant en van de emotionele kant in mij als persoon”.

Fleur:  “Iedereen verdient Jolanda! Wat je situatie ook is, Jolanda biedt je een arsenaal aan opdrachten/handvatten, die je allemaal op je eigen manier kan toepassen in jouw eigen situatie. En Jolanda helpt je hier zeer professioneel bij. Iedereen verdient Jolanda!”

“Ik kan de mindfulness training van Jolanda van harte aanbevelen. Zelfs voor een “nuchter” iemand als ik ben is het een praktische, bruikbare handreiking om in het dagelijks leven om te gaan met hobbels die je tegenkomt. Absoluut niet zweverig.”

“Ik heb genoten van de mindfulness training en heb er heel veel van opgestoken”.

Corrie: “Ik zat in de verkeerde trein en jij hebt mij weer op het goede spoor gebracht”.

Tim: “Een praktische en inspirerende training die met passie en deskundigheid door Jolanda wordt gegeven. Down to earth. Leren mediteren, opener en bewuster in het leven staan is wat ik onder andere heb geleerd”.

Siska: “Gevarieerd aanbod van thema’s. Coaching: deskundig, gevoel voor humor: biedt veiligheid, creëert prettige sfeer.”

Heidi: “Dit is voor mij de tweede keer dat ik de training bij Jolanda volg. Dat is mij heel goed bevallen. Het was na 3 jaar toch weggezakt en is nu weer terug. Ik ben overtuigd van het goede van mindfulness en ben voornemens er écht mee door te gaan. Echt een aanrader, gewoon doen! Het brengt je echt verder!!

Aafke:  “Jolanda is een rustige trainster die je meeneemt op het pad van mindfulness. Ze is duidelijk, geinteresseerd en erg bevlogen. De training is in huiselijke kring en dat geeft een warm gevoel.”

Janneke: “In de training ben ik mij bewust geworden van niet helpende en automatische gedrag- en gedachtenpatronen. Ik heb handvatten gekregen om hier, met liefde voor mezelf, aan te werken. Ik heb veel kunnen oefenen met mediteren en mindful leven. Jolanda is een rustige en open vrouw die een veilige ruimte biedt om naar binnen te keren. Ik ben ontzettend blij dat ik de training bij haar heb mogen volgen.” 

“De training was leerzaam en waardevol. Ik heb tijdens deze training veel over mijzelf geleerd.”

Saskia:  “De training mindfulness bij Jolanda kan ik iedereen aanbevelen die worstelt met stress, negatieve gedachten, spanningen, pijn en/of negatieve gedachten. Jolanda is zeer kundig, straalt rust uit en weet een veilige omgeving te creëren, waarin het makkelijker wordt om kwetsbare kanten van jezelf te laten zien. De oefeningen helpen bovendien om meer mindful in het leven te gaan staan.”

Rachel: “Deze 8 weekse Mindfulness training geeft zoveel tools om bewust te leven, te ontstressen, te
genieten van kleine dingen, zelfs de dingen te zien die je normaal voor lief aanneemt. Wat een
mooie training en wat kan deze je veel brengen, nu zorgen om deze tools bewust vast te houden en
mee te nemen het dagelijks leven in!”

Pauline: “De Mindfulness Based Stress Reduction Training is een goede training om meer tot jezelf te komen, jezelf beter te begrijpen en evenwichtiger en veel bewuster met gebeurtenissen om te gaan.”

Monique: “Jolanda is een fijne en deskundige mindfulnesstrainer. Ze creëert tijdens de 8-weekse training razendsnel een veilige en prettige setting met veel persoonlijke aandacht. Jolanda zorgt ervoor dat je al snel de effecten van meer in het ‘nu’ leven gaat ervaren door je een pallet aan mogelijkheden aan te bieden. Zodat je eruit kunt halen, wat bij jou past. Ik ben super tevreden!”

 

“Enjoy life – Lower your stress level”